Residentie HERC
Dak-en gevelrenovatie

Opdrachtgever:
VME vereniging van mede-eigenaars
Locatie: Hasselt
Periode: 2022 -
Fase: vergunning
Schaal: 9 appartementen + 2 handelspanden op een ondergrondse parkeerkelder
Team: 2B|SAFE Conform, landmeterskantoor VAN EESTER, Dubolimburg

Wonen en werken onder 1 dak.

Deze residentie omvat 9 appartementen en 2 handelspanden. De eigenaars plannen al geruime tijd een gevelrenovatie.

Instappen in het C-real project van Dubolimburg was voor hen een grote stap vooruit in het proces. Het lijvige rapport kaartte helder de pijnpunten aan  en maande aan tot actie. Een volgende stap werd snel gezet met het aanstellen van een architect. 

Vandaag is de bouwaanvraag lopende na een intens proces. Een proces waarin gefaseerd collectieve beslissingen zijn genomen omtrent volgorde van de werken, look and feel van de nieuwe gevels en financiering. Bijkomend kon er individueel gekozen worden om terrassen uit te breiden.

Review door Wouter, syndicus van Residentie HERC

'Ik ben de syndicus van een oud appartementsgebouw. In die functie heb ik de laatste jaren heel wat werken moeten laten uitvoeren. Het project waar vme Residentie HERC momenteel mee aan de slag is, is het meest ambitieuze nl. een energetische renovatie. Wat houdt dat in? Het creëren van een isolatieschil rond het hele gebouw om klaar te zijn voor de toekomst. Die isolatieschil zullen we verstoppen achter nieuwe gevels. Daardoor zal ons gebouw zich ontpoppen van lelijk, energieverslindend eendje tot een duurzame, sierlijke zwaan.

Zo'n titanenwerk kunnen we niet zonder professionele begeleiding. Daarvoor is een bekwaam architect voor nodig. De vme heeft daar een aantal architectenbureaus voor gecontacteerd. Uit de selectie van kandidaten heeft de Algemene Vergadering Karolien De Ryckere gekozen.

Karolien had niet het meest uitgebreide portfolio en de aard van dit renovatiewerk zou nieuw zijn voor haar. Toch valt de keuze op haar vanwege haar 'goesting' om de hand aan de ploeg te slaan enerzijds en de zorg die zij aan de dag legt bij het opstellen van de offerte anderzijds. Alvorens een heel transparante en gedetailleerde offerte uit te brengen, heeft zij de residentie bouwtechnisch grondig bestudeerd.

Renoveren in een oud gebouw is op zijn zachtst gezegd een huzarenstukje. Er vallen vaak spreekwoordelijke lijken uit de kast. Ergens blijkt asbest te zitten of iets moet toch volledig anders uitgevoerd worden doordat de bouwconstructie doorheen de decennia is aangepast. Dit vraagt heel wat flexibiliteit van de betrokken. Karolien legt die aan de dag. Dat appreciëren wij als klant!

Daar houdt het niet op. Het verzoenen van de korte- en langetermijnbelangen van eigenaars is essentieel. Denk aan de tegenstellingen tussen eigenaars/bewoners en eigenaars/verhuurders. Een goede communicatie is fundamenteel om alle betrokkenen op één lijn te krijgen. Niet iedereen ziet altijd het nut of de noodzaak van bepaalde ingrepen. Ook hier bleek de meerwaarde van Karolien. Zij duidt het belang van de ingrepen in begrijpelijke taal en slaagt erin om door haar open manier van communiceren, betrokkenheid en empathie veel zorgen weg te nemen en een draagvlak te creëren.

Regelmatig zit iedereen rond de tafel. Dan luistert Karolien aandachtig en neemt zij de feedback van iedereen ter harte. Daarnaast staat zij voor vragen van de syndicus of de mede-eigenaars altijd open. Met een engelengeduld blijft ze die behandelen.

Als syndicus betrokken bij een groot renovatieproject kan ik alleen maar blij zijn met zo'n geëngageerde partner als architect Karolien De Ryckere.'

Benieuwd hoe wij voor uw appartement een verschil kunnen maken?

Stuur een bericht en we nemen binnen 48 uur contact op.

Create your website for free!